Пухкави палачинки със сладък картоф

58EC1845-40D8-4F8F-ADE5-6A93D7F6438C.JPG

Ако аз лично имам избор, никога, ама никога няма да избера американски пухкави палачинки пред нашите български или френските crepes. Много повече харесвам вторите, но мнението ми не се споделя вкъщи. Моят съпруг обожава американски палачинки, а децата все още не са убедени кои палачинки са им фаворит.

За да вкарам малко витамин в палачинките, обикновено слагам вътре някакво пюре. Ако някой ме следи в Инстаграм от самото начало, може би помни палачинките с пюре от тиква. Тиквата вече не е в сезон, така че напоследък правя палачинките със сладки картофи и се получава точно толкова добре.

Важно за сладкия картоф – принципно можете да го сготвите на пара, да го сварите или да го изпечете на фурна. В 99% от случаите аз пека картофите на фурна – спомага повече от влажността да се изпари, както и придава един лек карамелен аромат, много повече ми харесва в печива от другите два метода за приготвяне на картоф. Все пак и с тях палачинките биха се получили.

И говорейки за влажност – финалните палачинки са лееееко по-влажни вътре от палачинка без картоф – все пак е пюре. Но са точно толкова вкусни, а същевременно по-полезни.

6650FF8E-E4B5-4F4F-87E8-0F9103C14E92.JPG

Рецепта


Време за приготвяне: около 30 минути

Порции: зависи от размера, при мен около 15 малки палачинки

Продукти:

  • 1 среден сладък картоф, опечен на фурна* (около 250 грама)

  • 150 мл. прясно мляко

  • 1 с.л. лимонов сок **

  • 2 с.л. кленов сироп и още за поливане преди сервиране

  • 1 ч.л. екстракт от ванилия

  • 2 големи яйца

  • 120 гр. брашно

  • 1 ½ ч.л. бакпулвер

  • ½ ч.л. сода за хляб

  • щипка сол

  • ½ ч.л. канела

  • масло за тигана

  • плодове по избор

* Картофът се измива добре без да се бели, пробива се с вилица на няколко места и се пече във фурна на 200 градуса, докато вилица лесно влиза в него и е мек. Отнема около 40 минути според големината на картофа. След като изстине много лесно се обелва.

** Прясното мляко и лимоновият сок заместват мътеницата (buttermilk). Ако има откъде да купите, използвайте директно 150 мл. мътеница.


Начин на приготвяне:

1. Смесете прясното мляко и прясно изстискания сок от лимон и разбъркайте добре. Оставете 5-10 минути.

2. През това време обелете печения картоф и го сложете в блендер. Добавете прясното мляко с лимона, кленовия сироп, ванилията и яйцата и пасирайте до еднородна смес.

CB78D673-BCE5-46A1-A598-4B792546D85C.JPG

3. В купа пресейте брашното с бакпулвера и содата. Добавете солта и канелата и разбъркайте добре.

4. Добавете внимателно брашното при сместа в блендера и пасирайте до еднородна смес. Алтернативно можете да намачкате добре картофа и след това с телена бъркална да смесите всичко, но с блендер става идеално гладко и много бързо и лесно.

E2C04672-1D01-4057-9E65-0C6351798724.JPG

5. Загрейте котлон на средна степен и сложете вътре малко масло. След като се разтопи, изсипете внимателно един малък черпак от сместа. Печете докато крайчетата започнат да изсветляват, което индикира, че се сготвят. Обърнете палачинките и печете още около минутка (проверете дали са изпечени добре). Препоръчвам да пробвате първата и да проверите дали е добре изпечена отвътре – ако не е намалете силата на котлона леко, за да има време да се сготви отвътре, преди да изгори отвън.

2630ED80-0568-40B4-9E67-7CC9D385145F.JPG

6. Сервирайте с кленов сироп и плодове по избор.