Малките картофи причиняват проблеми на веригите за бързо хранене

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

В резултат на сухото време в Западна Европа картофите през тази година са по-малки от обичайните. Това обаче е проблем за веригата за бързо хранене McDonald’s. “Когато пържените картофи не отговарят на нашите спецификации, това засяга специализираното оборудване в нашите кухни, което измерва, позиционира и пържи картофите ни”, казва Юнис Коеккоек от MacDonalds, Холандия в. “Оборудването е приспособено към изискванията, които поставяме на нашите доставчици. Заради късите картофи трябва да сменим оборудването си “, казва той.

Компанията обаче се е съгласила да използва тази картофена реколта за своите пържени картофи. “Гостите ни не са свикнали с нашите по-къси картофи, но не можем да направим нищо за това. Това не означава, че порциите ще бъдат по-леки, а дължината просто ще е различна.“, казват още от веригата.

Четете още: Лилавите картофи носят огромни печалби

Междувременно стана ясно, че са селекционирани картофи с по-малко въглехидрати. През последните години са въведени редица сортове, които са с по-ниско съдържание на нежеланата съставка, спрямо конвенционалните картофи. Още през 2015 г. европейска фирма представи нов сорт картоф, който съдържа естествено бавно храносмилателни въглехидрати. Средно картофът тежи 150 г и  съдържа 70 калории, докато обикновеният може да съдържа до 100 калории. Новият сорт е резултат от естествено  кръстосани, съществуващи вече сортове.

Шотландска компания също представи нов сорт картофи през 2015 г. Освен ниско въглехидратно съдържание, шотландския продукт е с благоприятно влияние за околната среда.

В Нова Зеландия пък, новият картоф с ниско съдържание на въглехидрати се превърна в тотален хит в рамките на няколко седмици. Той  се отглежда в Холандия, като съчетава два съществуващи сорта – Agria и Rua. Именно те бяха избрани за кръстосване поради добрата им доходност, вид и вкус. Допълнително предимство е, че картофите съдържат 40% по-малко въглехидрати. Според президента на компанията все повече хора се спират на храни, които са по-леки и не предизвикват чувство за тежест и умора. Новият сорт е по-лесно смилаем и дава повече енергия на консуматорите.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА