Ezine.bg»Статии»Здраве»Картофите – лекарство и козметика

Картофите – лекарство и козметика

Нина НордНина Норд
Джедай
2k346
Картофите – лекарство и козметика

С помощта на картофите можем да се простим с много болести. Особено ценен е картофеният сок, който има противовъзпалително, спазмолитично и общоукрепващо свойство.

Той се препоръчва при гастрити с повишена киселинност, както и при язвена болест на стомаха. Картофеният сок забавя секрецията на стомашните жлези, оказва болкоуспокояващо действие и спомага за заздравяването на язвите.

За приготвянето на сок се взимат възможно най-младите и пресни картофи, мият се, стържат се или се смилат и след това получената смес се изстисква през марля.

Всяка сутрин на гладно трябва да се изпива двадесет минути преди закуска по сто милилитра прясноизцеден картофен сок и много скоро болката в стомаха ще е само спомен.

Картофите – лекарство и козметика

Целулозата в картофите не дразни лигавицата на стомаха, а варените картофи могат да се консумират и при изострена язва. Никотиновата киселина – витамин РР, който се съдържа в картофите, е мощно средство срещу мазоли.

За да се отървете от тях, всяка нощ спете с компрес от настърган картоф. Картофеното нишесте намалява холестерола в черния дроб и в кръвта и е добро средство за профилактика на атеросклерозата.

При хемороиди се спи няколко нощи с компрес от настъргани картофи. При главоболие добре действа притискането на картофени резенчета към челото, както и пиенето на картофен сок.

Козметичните маски от картофи са наистина чудодейни. Те омекотяват и най-грубата кожа, намаляват излишното отделяне на мазнини, стягат кожата и изглаждат бръчките.

Най-добре е да сте във ваната, докато на лицето ви има картофена маска. Така под действието на парата и влагата хранителните вещества ще попият в кожата.

Картофените маски се измиват много добре от лицето, първо с топла, а след това с хладка вода. Не търкайте силно кожата, а мийте с леки кръгови движение.

През зимата е особено полезна маската за изсушена от вятъра и студа кожа на лицето. Сварете един голям картоф, след това го обелете и го намачкайте. Смесете с една трета чаена чаша мляко, половин супена лъжица олио или зехтин и един жълтък.

Нанесете на лицето, докато маската е топла, и легнете за двадесет минути. След това измийте добре и изплакнете лицето с отвара от лайка.

За уморена кожа е перфектна маската от един картоф, който се обелва, нарязва и сварява в малко прясно мляко. Топлата каша се нанася на лицето и се измива след двадесет минути с топла вода. Прекрасният вид на лицето ви е осигурен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest