Въпреки че напоследък отричаме картофа, заради високо въглехидратно съдържание, този корен притежава ред полезни свойства. Малко известно е например, че сокът от картоф в миналото се е използвал за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника. И действително той помага при заболявания на стомашно-чревния тракт, което се обяснява със свойството на нишестето в него да образува слузеста обвивка и противовъзпалителния му ефект.

 


Друго интересно действие на картофа е мочегонното, което се дължи на съдържанието на калий. Именно калият прави този хранителен продукт неотменна част в менюто при сърдечни и бъбречни заболявания.
 



Сокът от картоф успокоява състояния на киселини, гадене, повръщане и хронично главоболие. За да има ефект обаче трябва да се пие по половин чаша сок 3 пъти на ден – сутрин на гладно, половин час преди обяд и час преди лягане вечер в продължение на 2 седмици. След почивка от 6 дни се повтаря курсът, но с два пъти по-малко количество. Помага и бульонът от варени картофи или бистрата супа.

 


Течността, която се образува при варенето на картофите не е противопоказна дори при тежки отравяния. Има и антибактериално действие.

 


Отварата е полезна при високо кръвно налягане, но в този случай картофите трябва да се варят само 15 минути. Приема се половин час преди хранене, отцедена и охладена, по половин чаша. За хипертоници се препоръчва да си хапват редовно и печени с кората картофи.

 


Сокът от суров картоф почиства организма от токсини, а коктейлът от сок от картоф, моркови и целина отстранява мазните шлаки в храносмилателната система.


***
Картофът се използва и при козметични процедури на кожата. Пюрето от суров картоф помага при възпаления. В случай, че не могат да се отделят 20 минути за процедурата, е достатъчно проблемният участък да се обтрива с резен суров картоф всекидневно. Благотворно действие има и при петна по кожата вследствие на алергия, следи от изгаряне.
 

 

Маската от пюре на варен картоф отнема следите от умора на лицето, подхранва и прави кожата гладка. Най-ефективна е маската от пресни картофи, която се препоръчва на жените след 40-годишна възраст.
 

 

Картофът е изпитано средство при борба срещу подпухнали очи. Необходимо е да сложите настърган картоф в марля върху клепачите за 15 минути.
 

 

Ваната от картофената отвара помага при напукани нокти.


***
При приготвянето на картофите, независимо от целта, трябва да се има предвид, че витамините, които се съдържат в тях са водорастворими. За да се запазят възможно повече, е добре да се варят в малко количество вода.
 


Достатъчни са 15 минути варене, за да се отделят полезните хранителни вещества от картофа във водата.
 


Витамин С се запазва два пъти повече при варене на пара, отколкото във вода, както и когато термичната обработка е с кората.
 


Обелените сурови картофи следва веднага да се използват. За да се запазят витамините и микроелементите, картофите трябва да се пускат в кипнала вода.
 


Полезните вещества са съсредоточени в горния слой на корена, затова е препоръчително беленето на кората да е фино или да се избягва при пресните сортове.
 


Зелените участъци на картофите съдържат токсичното вещество соланин, затова при почистването им те трябва да се отстраняват дълбоко.