1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Генномодифициран картоф разгорещява дискусията за ГМО в ЕС

Генномодифициран картоф разгорещява дискусията за ГМО в ЕС

 

Екоекспертите на ЕС не успяха да се споразумеят в понеделник дали да одобрят отглеждането на генномодифициран сорт картоф. Това беше първото обсъждане на въпрос от чувствителната област за "живи" биотехнически култури от осем години насам.

Картофът, разработен от германската компания BASF, произвежда големи количества скорбяла, която се използва само за индустриални цели за производството на хартия например. Този сорт не става за храна на хора или животни.

Според системата за взимане на решения на ЕС, поради невъзможността на експертите да постигнат консенсус дали да одобрят или отхвърлят новия продукт, въпросът ще бъде прехвърлен към Съвета на министрите.

Ако и те не стигнат до съгласие, ЕК получава правната сила да одобри продукта. Този метод е използван няколко пъти от 2004 година насам, за да се одобрят нови ГМО за внос.

Така картофът, известен като "Амилоген", ще бъде първият "жив" ГМО, който може да получи одобрение от 1998 година насам.

Малко след тази година ЕС въведе "де факто" мораториум за одобрение на нови биотехнически продукти, който приключи през 2004 година.

BASF е подал отделна молба за одобрение на генномодифицирания картоф, според която отпадъците от производството са предложени за храна на животни.

Преди седмица Великобритания даде разрешение за тестове на друг ГМО картоф, отново разработван от BASF, но целта му е да е по-устойчив на болести. Той също няма да се използва за храна.

ЕС има различни правила за регулиране на изследвания в областта на ГМО, докато Амилогенът на BASF е за комерсиална употреба.

Зелените организации остро се противопоставиха на идеята ЕС да одобрява култивацията на ГМО култури. В момента такова разрешение имат само няколко продукта, получили решенията през 1998 и преди това./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.