Съвети за съхранение на картофите през зимата

Купувайте ги в чували на едро. Излиза по икономично. Често те са напъхани в тях прясно извадени от земята и са влажни. Затова сложете един плътен ред вестници, разстелете картофите отгоре и ги покрийте с втори ред хартия. След ден два няма да са така влажни на пипане. Хартията е най-качествената попивателна. Внимавайте обаче да няма прозорчета светлина, за да не зеленясат.

 

За зазимяването трябват само кашони. От долу теглете един плътен скоч на кръст, за да не се разпаднат при местене, а от вътре постелете отново вестници. Сложете внимателно картофите един по един за да не се наранят и преди да ги покриете пак с вестници потърсете в купа един червен сорт картоф и го сложете за да поеме влагата. Ако няма , същото ще свършат ябълка или дюля. Не запечатвайте със скоч кашоните. Херметизацията е нежелателна. Ще се запарят , а от това по-бързо ще покълнат или направо ще се развалят. Чрез плътно  поставения вместо капак слой от вестници, те ще дишат най-добре.

 

Където и да ги подреждате – в мазето, на тавана или на балкона, не слагайте кашоните направо на земята, ще проникнат влага и вода , а още по често студ.Не е желателно и кашоните да са един върху друг.

 

Сортирането на картофите - по-едрите за пържене, печен във фурна и т.н. , а по-дребните за готвене, само ще ви улесни.Не ги изоставяйте. Преглеждайте ги често-често за да отделяте загнилите или да почиствате кълновете.

Ако все пак някои картофи замръзнат, не ги изхвърляйте. Отделете ги незабавно за готвене и постъпете така. Обелете ги , стига да не са огромно количество и ги натопете в солена студена вода. Тези които ще готвите утре например, сложете подсушени в найлонов плик Плътно завържете и сложете в хладилника. По - късно когато ги извадите и варите например, добавете към водата 1 кафена чашка прясно мляко с размита сода в него . Това избелва и оправя вкуса.





{START_COUNTER}