avatar

Пържени картофи по руски под капак

Това е наша домашна рецепта, която сме научили от руснаци.

Казваме им също "картофи по студентски", защото са за хора, които обичат да похапват, без да се презорват със сложнотии.

И до сега това е начинът, по който най-много харесвам картофи: защото не са мазни, стават лесно и са много, много вкусни.


Картофи, пържени под капак

Картофите се нарязват на тънки парчета.

Слагат се в тиган с капак, на дъното на който е сипано малко олио.

Аз лично ползвам чугунен тиган, но всъщност става във всякакъв.

Включва се котлонът. След 20 минути отваряме капака, поръсваме горните картофи със сол, след това с лъжицата бъркаме, така че долните картофи да дойдат по-отгоре. Посоляваме отново - понеже сега отгоре са картофи, които не сме солили.

Захлупваме с капака и не хаем още 10-15 минути.

Т.к. не знам колко силен ви е котлонът - все пак пробвайте дали са готови.


Чудесни са, като се поръсят със сирене.