Лечебни приложения на картофите

Картофите са полезни при лечението на артрит, язва, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт. Те са богати на калий – минерал, регулиращ сърдечната дейност и кръвното налягане.

 

За медицински цели се препоръчва най-вече картофения сок. Алергични обриви по кожата и изгаряния се лекуват с намазване на мястото със сок от картоф. За лечението на артрит, бронхиална астма, диария, стомашни болки или за регулиране на сърдечния ритъм пийте дневно по една чаша картофен сок на празен стомах.

 

Болят ли ви очите и клепачите подпухват 10-15мин. компрес с резенче пресен картоф ще ви оправи. Този компрес се използува и за ликвидиране на торбичките под очите.

 

Нар. медицина препоръчва сварени картофи като лапи за налагане на циреи.

 

При главобол много помагат прясно отрязани филийки картоф, поръсени с малко смляно кафе и наложени на слепоочията.

 

Ето и една ефикасна народна рецепта при артрит: В два литра кипяща вода се слагат един килограм добре измити, небелени картофи. Варят се докато водата остане на половина. Течността се пие през целия ден вместо вода. Прави се 40 дни и след почивка от 10дни се повтаря. (Добре е да се консултирате с вашия лекар преди да се захванете с това лечение.)

 

Има доказателства , че редовното ядене на картофи спомага да се предотвратят подутини от разширени вени на долните крайници. Те съдържат субстанция която втечнява кръвта на човека. Това растение е разпространено твърде много по нашите пазари и има още преимущества; плодовете са богати на фибри , коитоулесняват храносмилането, тъй като съдържа Fe и други лесно усвоими елементи. Вит.С помага против умората, В1 е полезен против стреса, В5поддържа красотата на косата и кожата, а РР действа против безсънието. Съдържат доста голямо количество калории.





{START_COUNTER}